10 dôvodov, prečo sa oplatí naštartovať metabolizmus a zhodiť pár kíl

16.02.2014 13:15

 Fyzický vzhľad je síce dôležitý, ale všetko začína od usporiadania vnútra, funkcie orgánov a tiež vyrovnanej psychiky. Toto je 10 dôvodov, kvôli ktorým sa oplatí naštartovať váš metabolizmus a pritom zhodiť aj pár kíl!

 

Kvalitné raňajky = ideálny štart 

Nevynechávajte raňajky, ani nimi nešetrite. Doprajte si vlákninu v podobe ovsených vločiek, mandlí, ľanových alebo slnečnicových semienok a skombinujte ich pokojne s ovocím. Zasýtia a dodajú telu potrebné živiny na naštartovanie metabolizmu.

Omega 3 mastné kyseliny = majú moc proti obezite

Omega 3 mastné kyseliny (tuniak, losos, pstruh) udržiavajú hladinu cukru v krvi, znižujú zápaly v tele a majú odolnosť proti leptínu. Tento hormón súvisí so spaľovaním tukov. Čím viac ho máte, tým viac môžete byť obézni. Čím menej, hrozí vám bulímia a anorexia. Riešenie je zlatá stredná cesta.

Zelený čaj = nahrádza energiu z trávenia

Má antioxidačné účinky a obsahuje aktívnu zložku katechín, ktorý blokuje enzým urokináza. Urokináza je produkovaný rakovinovými bunkami, takže pravidelným pitím zeleného čaju môžete predísť zhubným nádorom.

Vytvorte si timemanagement jedenia = nebude si robiť predčasné zásoby

Aj telo treba vedieť ovládať. Vyžaduje si vašu pozornosť a organizáciu. Jedzte aspoň šesťkrát za deň pestrú stravu po malých porciách. Nenechajte telo viac ako dve hodiny bez akéhokoľvek príjmu, dajte si kľudne aj len jablko alebo mrkvu.

Neriešte kalórie z bežného jedla = vaša váha nezávisí len od nich

Je dôležité, aby ste sa vyhýbali mastným a extrémne kalorickým jedlám, ktoré zvyšujú hladinu cholesterou v tele. Nezamýšľajte sa pri bežnej strave nad kalóriami v číslach. Myslite skôr na to, že každé jedlo (energiu) treba aj spáliť – a to pohybom.

Nájdite si (aspoň) jeden druh pohybu = dosiahnete väčšiu energiu

Lenivosť podporuje únavu. Minimálne dva razy do týždňa robte nejaký šport a aktivitu aspoň 30-40 minút. Robte ju po sériách a zaťaženie zvyšujte. Nielenže vyplavíte škodlivé látky potom, rozprúdite v tele krv, ale spálite tuky a naštartujete metabolizmus.

Nezabúdajte na dodatočné spaľovanie tukov = predídete tak jojo efektu

Po aktívnom športe je naše telo najskôr stiahnuté (vrátane žalúdka), ale potom si začne pýtať stravu. Nezabúdajte, že jedenie veľkej porcie tesne po cvičení znamená v preklade ukladanie tukov a vám sa tak môže zdať, že nechudnete, ale priberáte.

Spomaľte príjem saturovaných tukov v sladkostiach = všetko je len o zvyku

Šok v podobe stopnutia sladkostí a maškŕt zo dňa na deň, na ktoré ste zvyknutí vás nepresvedčí o tom, aby ste na ne nemali chuť. Robte to pomaly, zmenšujte dávky a uvidíte, že telo si na to odvykne prirodzeným spôsobom. Je to ako pri drogách.

Ovocie a zelenina pomáhajú spaľovať tuky = tie jediné nemajú obmedzenie

Ovocie doobeda, zelenina poobede. Vyhnúť sa modifikovaným surovinám je dnes skôr umenie. Pokiaľ máte záhradku, pestujte si základnú zeleninu doma. Vyhnete sa tak toxínom, ktoré pôsobia na štítnu žľazu a výhodou je, že zeleninu a ovocie môžete jesť neobmedzene.

Nepodceňujte proteíny = šetríte si tým zdravie

Podľa najnovšej štúdie bielkoviny pomáhajú zachovávať svalovú hmotu. Potraviny, ktoré obsahujú bielkoviny alebo proteíny sa trávia dlhšie a ťažšie než tuky a sacharidy. Preto ten pocit nasýtenosti. Pre fungovanie a silu ich ale potrebujeme. 

 

...

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok