5 najväčších chýb pri varení, kvôli ktorým priberáme

16.02.2014 12:49

 Zmenili ste jedálny lístok a napriek tomu kilá nechcú ubúdať? Možno robíte pri príprave jedla nejaké chyby. Môžu mať totiž na svedomí vašu nadváhu.

Kilogramy navyše nás dokážu poriadne potrápiť. Niekedy zmeníme jedálny lístok, znásobíme pohybové aktivity a napriek tomu sa vytúžená strata hmotnosti neprejaví.  Naopak, každý rok sa zákerne priplížia dva kilogramy a o tri roky ich máme zrazu 6 navyše. Práve za takýmto priberaním sa skrývajú chyby pri príprave stravy.  Ktoré sú to?

Používame príliš veľa oleja

Nahradili ste bežný olej olivovým a myslíte si, že je všetko ok? Omyl, jedna lyžica olivového oleja má 125 kalórií. Ak si pripravujete na zdravom olivovom oleji zeleninu, absorbuje ho pomerne veľa. Zeleninu radšej pripravte v pare alebo uvarte a potom len zľahka osmažte.

Veľké porcie

Prvou zásadou pri chudnutí je zmenšiť si porcie na polovicu. Odporúča sa ako pomôcka, začať si servírovať jedlo na menší dezertný tanier. Neschudnete, keď si pripravíte zdravé jedlo ale naložíte si porciu ako drevorubač.

Pri varení nepremýšľame

Veľa z nás varí podľa receptov a bojí sa improvizovať. Mnoho zložiek v jedle sa dá nahradiť za zdravšie a menej kalorické. Premýšľajte pri varení ako svoj obľúbený recept upraviť a nahradiť napríklad sladkú smotanu jogurtom, či avokádovým pyré.

Pri varení ochutnávame

Tiež rada ochutnávate, to čo varíte? Možno sa vám zdá lyžička omáčky, jeden zemiačik, kúsok mäska neškodnými, skúste si však zrátať, čo všetko pri ochutnávaní do seba dostanete.

Dojedáte

Spratávate po rodine zo stola a je vám ľúto vyhodiť zvyšky, keď máte na ne ešte aj chuť? Tiež sa vám to môže zdať neškodné, avšak práve tieto kalórie navyše, môžu spôsobiť vašu „zaseknutú“ hmotnosť. Radšej sa zbytočne nezdržiavajte v kuchyni, pretože vás bude lákať neustále niečo pojedať. Zíde z očí, zíde z mysle.

 

...

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok