Ako počas dovolenky nepribrať?

21.02.2014 09:43

 Dlhé mesiace ste na sebe tvrdo pracovali a s cieľom popýšiť sa na pláži výstavným telom očakávate zaslúžený relax. Tony zdravého jedla a hodiny v posilňovni však v nasledujúcich dňoch podrobíte zaťažkávajúcej skúške. Je vôbec možné na dovolenke odolať lákavým špecialitám a nepribrať?

Nielenže je to možné, ale dokonca i celkom jednoduché. Stačí dodržať zopár osvedčených zásad a nárastu kilogramov sa vonkoncom nemusíte obávať.
 

Pol penzia nemusí byť vždy dobrou voľbou

V snahe ušetriť ste zvolili stravovanie formou polpenzie, čo obvykle znamená jediné: Raňajky za troch, ich niekoľko hodinové trávenie, následné hladovanie a v rámci vytúženej večere zjedenie všetkého, čo máte po ruke. Nemusíte byť nutričným poradcom, aby ste pochopili, že v rámci fit režimu je to to najhoršie, čo môžete urobiť. Aj keď má počas dovolenky väčšina z nás zvýšený apetít, na základné pravidlo – menej a častejšie, by sme nemali zabúdať ani v tomto období.
 

Alkohol s mierou

O tom, že alkohol a diéta sú dva nezlučiteľné pojmy už všetci dobre vieme. No keďže máloktorá dovolenka sa zaobíde bez alkoholického drinku, voľte aspoň menšie zlo. Tým je kvalitné suché biele víno, ktoré má okrem minimálneho množstva kalórii i pozitívne účinky na ľudský organizmus. Ak úzkostlivo dbáte na svoju líniu, miešané drinky nabité cukrom radšej ignorujte.
 

Športu sa nevyhýbajte

Nikto vás nenúti tráviť dve hodiny denne v hotelovej posilňovni, no vydarená dovolenka kráča ruka v ruke aj s aktívnou formou odpočinku. Plávanie, tenis, minigolf, aerobik či ranný beh po pláži. Možností je neúrekom. A že vás väčšmi fascinujú tamojšie pamiatky? Aj to je svojim spôsobom športová aktivita. 
 

Voľte zdravšie alternatívy

V tomto prípade mnohé závisí od destinácie a typu ubytovania, v ktorom sa nachádzate. Dovolenkujete v oblasti Stredomoria? Potom si objednajte miesto pizze rizoto alebo ľahké cestoviny bez smotanovej či syrovej omáčky. Využite sezónu ovocia a zeleniny a ochutnajte skvelé šaláty miesto sacharidovej prílohy, pred vyprážanou rybou uprednostnite jej grilovaný variant, pred palacinkami zas poctivú ovocnú zmrzlinu a skôr než rezeň, vyskúšajte radšej krevety.
 

Čo radia výživoví poradcovia?

* Pokiaľ ste presvedčení, že na dovolenke popustíte uzdu vašim striktnejším stravovacím návykom, nastoľte si týždeň – dva pred odcestovaním prísnejší režim pozostávajúci z menších, zdravších porcií a konzumácie potravín s nízkym GI (glykemickým indexom).
* Určite si vopred cieľ, napríklad nepribrať viac ako dva kilogramy.  
* Nehladujte, kľudne ochutnávajte, ale s mierou. Máte chuť na všetky ponúkané dobroty? Nech sa páči. No naberané porcie musia byť skutočne len chuťovkou.
* Vyhnite sa zbytočným kalóriám z presladených minerálok, ľadových káv či príliš tučných dressingov.
* Nezabúdajte ani na skvelého pomocníka pri chudnutí, ktorým je žuvačka. Tá vám medzi jednotlivými porciami zamestná ústa a eliminuje túžbu zjesť všetko v okruhu desiatich metrov.
 

Nedokázali ste odolať?

Stoly prehýbajúce sa pod náporom všakovakých dobrôt boli až priťažkým súperom a vy ste tiež len človek. Hlavne žiadnu paniku. Po návrate z dovolenky sa zamerajte na dostatočný pohyb, neuškodí vám ani očistný deň a po nabehnutí do starých koľají sa prebytočných kilogramov zbavíte ani nebudete vedieť ako. Nezabúdajte, že dovolenka pochádza zo slova dovoliť si. Avšak, pravidelne a s mierou.
 

Účinné triky našich čitateľov

 
Karin (38): „Mne sa vždy osvedčilo vynechať na dovolenke pečivo. Neviem prečo, ale keď sa držím tohto rituálu, nikdy nepriberiem.“
 
Lenka (30): „Nepatrím medzi ženy, ktoré môžu zjesť všetko a preto si aj na dovolenke dávam pozor. Pred každým jedlom zjem tanierik zeleninového šalátu. To ma zasýti a nemám potrebu prepchávať sa ďalšími, neporovnateľne tučnejšími potravinami.
 
Viktor (22): „Najlepšie je nemať all inclusive!
 
Simona (31): „Stravujem sa rovnako ako doma. Na dovolenku sa predsa nechodím prežierať.“
 
Vierka (44): „Ja som po minuloročnej dovolenke prišla o 3 kilogramy ťažšia a to som mala ešte „šťastie“, keďže posledné dni ma prepadli črevné ťažkosti. Musím ale priznať, že som vypila neúmerne veľa sladkých nápojov, čo bežne nerobím. A to spravilo skutočne veľa.
 
Martin (38): „Všetko je to v hlave. Ak sa niekto strachuje, že priberie aj z reďkovky, tak priberie. Doprajte si a nemyslite na kalorickú hodnotu každého sústa.


 

...

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok