Koľko môžeme naozaj schudnúť za týždeň?

16.02.2014 12:33

 Zhodiť neželané kilogramy navyše je veľkou túžbou väčšiny z nás. Využívame na to rôzne diéty. Koľko ale skutočne môžeme zhodiť kilogramov za týždeň?

Aká je podľa vás ideálna hmotnosť? Na začiatku chudnutia si zvyčajne stanovíme nejakú métu, napríklad zo 65 kilogramov schudnúť na 58. Vieme, že musíme zmeniť jedálny lístok a pridať do svojho životného štýlu pohyb. Nevieme však, že za aký čas môžeme svoju métu dosiahnuť. Sú totiž rôzne diéty, ktoré sľubujú okamžitý a rýchly úbytok hmotnosti. Tieto drastické metódy využívame, ak sa chystáme na nejakú akciu a potrebujeme si upraviť postavu do šiat. V prípade túžby po trvalej úprave hmotnosti si dávame dlhodobejšie ciele. Koľko však naozaj môžeme schudnúť za týždeň?

Jeden až dva kilogramy

Odborníci neodporúčajú jednostranné diéty. K úprave hmotnosti vedie len jediná cesta – komplexná zmena životného štýlu. V prípade jednostranných diét môže dochádzať k poškodeniu zdravia. „Zdravé“ a reálne je podľa odborníkov schudnúť 1,5 až 1,8 kilogramu za týždeň. Na tento údaj je potrebné zmeniť stravu na zdravú. Klobásky nahradiť piatimi porciami zeleniny denne, zmenšiť porcie, vyradiť alebo obmedziť cukry aj tuky a trikrát do týždňa si zaradiť do programu  pohybovú aktivitu. Nemusí to byť nič náročné, začať môžete aj s rýchlou chôdzou. 

Pozor na zdravie

Pri chudnutí je veľmi dôležité dodať telu potrebnú výživu. Ak obmedzíte v strave dôležité živiny, môže sa to veľmi negatívne odraziť na vašom zdravotnom stave. Príznakmi, že niečo nie je v poriadku sú pocit krútenia hlavy, lámanie nechtov, vypadávanie vlasov. Na rýchlu a veľkú stratu hmotnosti môžete doplatiť aj zmenou nálady, či hormonálnymi výkyvmi. Dodržiavajte teda pri chudnutí optimálnu stratu hmotnosti 1,5 až 1,8 kg za týždeň. Aj tu však platí, že všetko je individuálne. Ak máte vyššiu hmotnosť, straty môžu byť aj vyššie ako u ľudí, ktorí nepotrebujú zhodiť desiatky kilogramov.

...

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok